Cum sa utilizam corect Extractul din seminte de Grapefruit (ESG)?

Extern:

 1. ESG se aplica in forma nedizolvata doar pe zonele intepaturilor de insecte, pe veruce sau pe unghiile afectate de micoze (in unele cazuri si pe zonele traumatismelor pielii, acnee si cosuri).
 2. In ce priveste aplicarea pe mucoase, ESG trebuie folosit doar dizolvat - in apa, glicerina sau ulei vegetal (cel mai bine in ulei de jojoba).

Intern:

 1. ESG trebuie administrat intotdeauna in forma dizolvata, preferabil in apa sau suc.
 2. Doza medie pentru administrarea interna: Adulti - 5-15 picaturi la 200 ml de apa sau suc, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa; Copii (3-10 ani) - 2-5 picaturi la 200 ml de apa sau suc, odata sau de doua ori pe zi.
 3. Durata administrarii ESG depinde de afrctiunea pacientului. Dupa disparitia simptomelor de baza ale afectiunii, pentru a ne asigura, este de dorit ca administrarea ESG sa continue inca o saptamana.
 4. Administrarea interna indelungata a ESG poate perturba echilibrul microflorei intestinale, motiv pentru care cura de administrarea interna a ESG nu trebuie sa depaseasca 6 saptamani, o utilizare interna mai de durata este posibila doar dupa consultarea cu medicul specialist.

 

Mod de administrare si doze:

In afectiuni ale cailor respiratorii si ale organelor ORL:

 1. Bronsita, tuse, astm. Se vor dizolva 5-10 de picaturi in 100-200 ml de apa sau suc si se vor administra de 2 ori pe zi. In cazul astmului administrarea regulata a ESG trebuie sa dureze minimum 3 luni.
 2. Senzatia de iritatie in gat, inflamatia gatului, a amigdalelor (amigdalita, laringita, faringita). Se vor dizolva 3-5 picaturi de ESG intr-un pahar de apa fiarta calda si, cu amestecul rezultat, se va clati gatul de 5-7 ori pe zi.

 

In afectiuni ale organelor digestive:

 1. Infectii ale sistemului digestiv, paraziti, micoze. Se vor dizolva de la 3 pana la 10 picaturi de ESG intr-un pahar cu apa sau suc si se vor administra zilnic timp de o luna.
 2. Infectii intestinale, constipatie, meteorism, diaree. Se vor dizolva 3-5 picaturi intr-un pahar cu apa si se vor administra de 2-3 ori pe zi. In calitate de masura de profilaxie impotriva diareei in timpul calatoriilor, pot fi administrate 3-4 picaturi de ESG in apa pe care o consumam in timpul zilei.
 3. Toxiinfectii alimentare. Se vor dizolva 5-10 picaturi de ESG la un pahar cu apa si se vor administra de 2-3 ori pe zi.
 4. Alergie la produse alimentare. Se dizolva 3-10 picaturi la un pahar cu apa si se administreaza de 2-3 ori pe zi.

 

In afectiuni dermatologice, piele si mucoasa problematice:

 1. Eruptii cutanate, zona Zoster. Se vor dizolva 10 picaturi de ESG in 2 linguri cu ulei vegetal. Amestecul obtinut se va aplica cu un tampon de vata pe zonele afectate de 2 ori pe zi. In inflamatiile purulente ale pielii, inainte de aplicare portiunea afectata a pielii trebuie uscata.
 2. Scabie. 20 de picaturi de ESG se vor amesteca cu o lingura de ulei purtator. Cu amestecul obtinut se va frictiona toata suprafata corpului.
 3. Dermatite. 3-5 picaturi de ESG se vor amesteca cu o lingura de ulei purtator. Cu amestecul obtinut se va frictiona portiunea afectata de 2-3 ori pe zi.
 4. Piele problematica (cosuri, acnee, puncte negre). Umeziti pielea, cu varfurile degetelor aplicati 1-4 picaturi pe zonele problematice, masati, apoi clatiti cu apa. Nu se recomanda aplicarea ESG pe pielea uscata, in timp ce aplicarea pe pielea umezita trebuie sa nu depaseasca 2 minute. In cazul sensibilitatii pielii, pana la aplicarea pe piele ESG trebuie dizolvat in apa. Daca ati scurs un cos, dezinfectanti rana cu o picatura de ESG pe degetul umezit.
 5. Matreata, afectiuni ale scalpului pielii, paduchi. Se vor adauga 5-10 picaturi de ESG intr-o cantitate mica de sampon si cu amestecul obtinut se va spala capul. In cazul depistarii paduchilor, samponul (cu adaosul de ESG) va fi lasat pe pielea capului timp de 30 de minute pentru a actiona, dupa care se va clati cu apa. Procedura se va repeta peste 3 zile.
 6. Rani prin taiere, zgarieturi, excoriatii. 1 picatura de ESG se va aplica pe degetul umezit si va fi prelucrat locul traumei.
 7. Herpes pe buze, crapaturi ale buzelor (cheilita).4-5 picaturi de ESG se vor dizolva intr-o lingura de ulei de jojoba. Cu amestecul obtinut se vor unge buzele de cateva ori pe zi.
 8. ESG nedizolvat (1 picatura) va fi aplicat direct pe veruca de 2 ori pe zi.
 9. Micoze ale pielii si unghiilor. Zona afectata va fi unsa de cateva ori pe zi cu o solutie de 10% de extract de ESG (pe apa, ulei sau glicerina) sau cu extractul nedizolvat (se vor picura pe palma umezita 5 picaturi de ESG).
 10. Vaginita, candidoza genitala. 1-3 picaturi de ESG + 2-3 picaturi de uleiesential de Arbore de ceai cu Manuka si Kanuka la ¼ litru de apa. Zona afectata va fi prelucrata cu un tampon inmuiat in amestecul obtinut. Sau se vor efectua spalaturi vaginale cu urmatoarea solutie: 2 picaturi de ESG dizolvate intr-un pahar cu apa fiarta calda.
 11. Transpiratie abundenta. 20-25 picaturi de ESG + 100 ml de apa se vor turna intr-un flacon cu pulverizator. Poate fi folosit in calitate de deodorant. Sau: se vor picura pe palma umezita 2 picaturi de ESG si se vor unge portiunile care transpira cel mai mult (subsuori, talpile picioarelor).
 12. Intepaturile insectelor.1 picatura de ESG nedizolvat se va aplica pe degetul umezit, dupa care se va unge locul intepaturii. In cazul intepaturii de capusa, in prealabil trebuie extrasa capusa.
 13. 10-15 picaturi de ESG la 5-7 litri de apa. Dupa o astfel de baita bataturile se vor elimina usor.

 

Ingrijirea cavitatii bucale:

 1. Inflamatia gingiilor, miros neplacut din gura. 2-3 picaturi de ESG se vor dizolva intr-un pahar cu apa. Cu solutia obtinuta se va clati gura timp de 10 secunde o data sa de doua ori pe zi.
 2. Carie, parodontopatie. 1-2 picaturi de ESG se vor aplica pe periuta de dinti umezita, se spala dintii, dupa care se va clati cavitatea bucala cu o solutie de 200 ml apa si 10 picaturi de ESG.
 3. Ulcerele aftoase (stomatita aftoasa). 1-3 picaturi de ESG se vor dizolva intr-un pahar cu apa, cu solutia obTinuta se va clati cavitatea bucala sau se va prelucra de 2-3 ori pe zi cu un tampon inmuiat in respectiva solutie.
 4. Dezinfectarea periilor de dinti. 5-10 picaturi de ESG se vor dizolva in apa, in solutia obtinuta vor fi plasate periile de dinti pentru 15 min, apoi vor fi clatite cu apa.

 

Uz casnic:

 1. Spalarea podelelor. Se vor dizolva 50 de picaturi de ESG in 10 litri de apa.
 2. Distrugerea mucegaiului de pe pereti. 15 picaturi de ESG se dizolva intr-un pahar cu apa, solutia obtinuta va fi pulverizata pe suprafetele corespunzatoare.
 3. Dezinfectarea spatiilor. Se vor adauga 20 de picaturi de ESG la 1 litru de lichid pentru curatare sau detergent folosit.
 4. Dezinfectarea (spalarea) produselor alimentare (fructe, legume, carne, peste, oua etc.). Se vor dizolva 20 de picaturi de ESG intr-un litru de apa.
 5. Dezinfectarea vaselor (inclusiv pentru copii) si accesoriilor pentru bucatarie. Se vor dizolva 20 de picaturi de ESG intr-un litru de apa.
 6. Tratarea plantelor (lupta cu insectele daunatoare, mucegaiul etc.). Se vor dizolva 30 de picaturi de ESG in 0.5 - 1 litru de apa. Solutia obtinuta va fi pulverizata pe plantele afectate.