Modul de utilizare al uleiurilor esentiale

Aromadifuzor

Aromadifuzorul este cea mai simplă metodă de folosire a uleiurilor esențiale în casa Dvs. în cupa pentru apă turnați cantitatea necesară de apă, apoi adăugați uleiul esențial, fie câteva uleiuri esențiale. Cantitatea de ulei esențial depinde de suprafaţa încăperii: 2 picături de ulei esențial la 5 metri patrati de suprafaţă. Procedura se efectuează în încăperea în prealabil aerisită, cu uşile şi ferestrele închise. Nu lăsaţi aromadifuzorul fără supraveghere. Durata procedurii 30 minute de 2 ori pe zi.

 

Inhalări

Aroma uleiului esențial se inspiră direct din flacon sau după aplicarea pe un servetel. Respiraţia va fi liniştită şi profundă. Procedura va dura 3-10 minute. Este mai bine ca ochii să fie închişi. Moleculele uleiurilor esențiale stimuleaza zonele reflexogene ale mucoasei nazale şi provoacă impulsuri. Acestea se propagă spre creier şi influenţează funcţionarea sistemului nervos, reglează nivelul de secreţie a hormonilor, amplifică rezistenţa organismului la maladiile infecţioase.

 

Băi aromatice

Acţiunea benefică a apei calde şi forţa curativă a uleiurilor esențiale transformă baia într-o procedură foarte utilă pentru corp. Uleiurile esențiale intra in contact cu întreaga suprafaţă a corpului. Datorită capacităţii penetrante înalte, uleiurile esențiale sunt absorbite rapid de către piele şi ajung în reţeaua limfatică şi în sistemul sangvin fără a fi transformate. Uleiurile esențiale acţionează asupra plămânilor, intestinului, rinichilor, sistemului nervos central şi cel periferic. În cada cu apă caldă se adaugă cantitatea necesară de ulei esențial împreună cu un emulgator sau solubilizant. Emulgatorii sunt substanţe care permit uleiului esențial să se dizolve mai bine în apă, de exemplu: lapte, miere, sare pentru băi, etc. Procedura va dura 10-15 minute. Durata procedurii va creşte treptat. Cantitatea de ulei esențial pentru o cadă 6-12 picături.

 

Comprese

Moleculele active din compoziţia uleiurilor esențiale pătrund prin segmentul cutanat direct la organul afectat, trec în limfă şi manifestă proprietăţi antiinflamatoare, analgezice, spasmolitice. În apa (300-400 ml) de temperatură necesară se adaugă 5-7 picături de ulei esențial. O stofă din bumbac se îmbibă cu soluţia obţinută, se stoarce uşor, se aplică pe zona organului afectat, se acoperă cu o hârtie pentru comprese şi cu o stofă uscată. Se lasă pentru 30-40 minute, cât persistă căldura.

 

Frecţii

Frecţiile sunt utile în tratamentul proceselor inflamatorii în ţesutul muscular, nervos, conjunctiv. Ele acţionează asupra sistemului limfatic, respirator şi circulator. La 10 g de ulei vegetal se adaugă 10 picături de ulei esențial, se aplică pe zona afectată şi se fricţionează cu mişcări energice. Pentru asemenea proceduri sunt perfecte uleiurile esențiale: 33 plante, Cimbru, Rozmarin, Lavanda, Eenupăr, Eucalipt, Blue Relief etc.

 

Masaj

Masajul este una dintre cele mai eficiente metode de acţiune asupra organismului. El asigură trecerea rapidă a substanţelor aromatice în limfă şi sistemul sangvin, ceea ce are efect complex asupra organismului. Are loc acţiunea benefică asupra sistemului nervos central şi periferic, respirator, circulator, se ameliorează starea ficatului, intestinului, se normalizează activitatea sistemului endocrin. Se amestecă 15-20 picături de ulei esențial cu 50 ml de ulei funcţional sau pentru masaj, se agită bine. Pentru copii sunt suficiente 5-7 picături, pentru bebeluși – 1 picătură.

 

Îmbogăţirea produselor cosmetice

Şamponul. Şampoanele cu adaos de uleiuri esențiale întăresc părul şi ameliorează starea pielii capului, sunt eficiente împotriva mătreţei. La 100 g de şampon neutru se adaugă 10-15 picături de ulei esențial.

Crema. 10-15 picături de ulei esențial se amestecă cu 50 ml de cremă neutră.